124

tala fou

Masalo pe a uma le tulafono a Ohm, o le tulafono lona lua e sili ona lauiloa i mea tau eletise o le tulafono a Moore: O le numera o transistors e mafai ona gaosia i luga o se fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasi e faaluaina i le lua tausaga pe sili atu. transistors taʻitoʻatasi o le a laʻititi i luga ole taimi.Ua amata ona tatou faʻamoemoe o se tupulaga fou o meataalo ma laʻititi laʻititi lapopoa e aliali mai i se saoasaoa masani, ae o le a le uiga o le faʻaititia o mea?
I le seneturi ua tuanaʻi, ua tele le alualu i luma o inisinia eletise. I le 1920s, o leitio AM sili ona maualuga e aofia ai le tele o vacuum tubes, tele inductors tetele, capacitors ma resistors, tele mita o uaea faʻaaogaina e fai ma antenna, ma se seti tele o maa. e fa'aola le masini atoa.I aso nei, e mafai ona e faʻalogo i le sili atu ma le luasefulu musika faʻasalalau auaunaga i luga o le masini i lau taga, ma e mafai ona e faia atili.
O se tasi o faʻamanuiaga manino o vaega laiti latou te faʻatagaina oe e aofia ai le tele o galuega i le voluma tutusa.E taua tele lenei mea mo taʻaloga numera: o le tele o vaega o lona uiga e mafai ona e faia nisi gaioiga i le taimi tutusa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le teori, o le aofaʻi o faʻamatalaga e faʻatautaia e le 64-bit processor e valu taimi nai lo le 8-bit CPU o loʻo tamoʻe i le taimi tutusa o le uati. .O lea e te manaʻomia se vaʻa e valu taimi le tele poʻo se transistor e valu taimi laʻititi.
E tutusa lava mo tupe meataalo manatua: E ala i le faia o ni transistors laiti, e tele atu lau avanoa e teu ai i le voluma tutusa.O pixels i le tele o faʻaaliga i aso nei e faia i transistors ata tifaga manifinifi, o lea e talafeagai ai le fuaina i lalo ma ausia iuga maualuga. , o le laʻititi o le transistor, o le sili atu lea, ma o loʻo i ai se isi mafuaaga taua: o latou faʻatinoga e matua faʻaleleia.
Soo se taimi lava e te faia ai se transistor, o le a maua ai nisi vaega faaopoopo mo free.Each terminal ei ai se tetee i le faasologa.So o se mea o tauaveina le taimi nei e iai foi le tagata lava ia-inductance.Minally, o loo i ai se capacitance i le va o so o se lua conductors faafeagai le tasi i le isi.All nei aafiaga faʻaumatia le mana ma faʻagesegese le saoasaoa o le transistor. O capacitances Parasitic e sili ona faʻalavelave: e manaʻomia ona molia ma faʻasaʻo i taimi uma e ki ai pe tape ai le transistors, lea e manaʻomia ai le taimi ma le taimi nei mai le eletise.
O le capacitance i le va o conductors e lua o se galuega o lo latou tele faaletino: o le laʻititi laʻititi o lona uiga o se capacitance laʻititi. Ma talu ai ona o capacitors laiti o lona uiga o le maualuga o le saoasaoa ma le maualalo o le mana, e mafai ona tamomoe transistors laiti i alalaupapa uati maualuga ma faʻaitiitia le vevela i le faia.
A e faʻaitiitia le tele o transistors, capacitance e le na o le pau lea o le aafiaga e suia: e tele uiga faʻainisinia quantum uiga ese e le o manino mo masini tetele. Ae ui i lea, i se tulaga masani, o le faia o transistors laiti o le a vave ai. Ae o oloa faaeletonika e sili atu. nai lo na'o transistors.A e fa'aititia i lalo isi vaega, fa'afefea ona fa'atino?
I se tulaga lautele, o vaega passive e pei o resistors, capacitors, ma inductors o le a le lelei pe a latou laiti: i le tele o auala, o le a sili atu ona leaga. , ma faasaoina avanoa PCB.
O le tele o le tetee e mafai ona faʻaitiitia e aunoa ma le mafua ai o le tele o le gau.O le tetee o se fasi meafaitino e tuʻuina atu e, o le l o le umi, A o le vaega faʻasolosolo, ma le ρ o le resistivity o mea. naʻo le faʻaitiitia o le umi ma le koluse, ma faʻamutaina i se faʻalavelave faʻaletino laʻititi, ae o loʻo i ai pea le tetee tutusa. Na o le pau lava le mea e le lelei pe a faʻaumatia le mana lava e tasi, o le a faʻatupuina ai le vevela sili atu o le malosi nai lo le tele. e mafai ona fa'aaogaina fa'ato'aga i ta'amilosaga maualalo. O lenei laulau o lo'o fa'aalia ai le fa'aitiitia o le maualuga o le mana o le SMD fa'aitiitiga a'o fa'aitiitia le tele.
I aso nei, o le tetee aupito itiiti e mafai ona e faʻatauina o le metric 03015 tele (0.3 mm x 0.15 mm). O lo latou malosi faʻatatau e naʻo le 20 mW ma e naʻo le faʻaaogaina mo taʻavale e faʻaumatia ai le mana itiiti ma e matua faʻatapulaʻaina i le lapopoa.A laʻititi metric 0201 afifi (0.2 mm x 0.1 mm) ua tatalaina, ae e leʻi tuʻuina atu i le gaosiga. Ae tusa lava pe faʻaalia i le lisi o le gaosiga, aua le faʻamoemoe latou te i ai i soʻo se mea: o le tele o le pikiina ma le tuʻuina o robots e le saʻo lelei. e taulimaina i latou, ina ia mafai pea ona avea ma niche oloa.
E mafai foʻi ona faʻaititia i lalo capacitors, ae o le a faʻaitiitia ai lo latou gafatia. O le fua faʻatatau mo le faʻatusatusaina o le gafatia o se capacitor shunt, o le A o le vaega o le laupapa, d o le mamao i le va o latou, ma le ε o le dielectric tumau. (le meatotino o le mea intermediate). Afai o le capacitor (faatatau o se masini mafolafola) e miniaturized, e tatau ona faaitiitia le vaega, o lea e faaitiitia ai le capacitance.Afai e te manao pea e teu le tele o nafara i se voluma laitiiti, na o le pau lava le filifiliga. o le fa'aputuina fa'atasi o ni fa'aputuga. Ona o le fa'agasologa o meafaitino ma le gaosiga, lea na faia ai fo'i ata manifinifi (tamaiti d) ma fa'a-dielectrics fa'apitoa (ma tele ε) e mafai, o le tele o capacitors ua fa'aitiitia tele i nai tausaga talu ai.
O le capacitor laʻititi o loʻo maua i aso nei o loʻo i totonu o le ultra-small metric 0201 package: naʻo le 0.25 mm x 0.125 mm.O lo latou gafatia e faʻatapulaʻaina i le aoga pea 100 nF, ma le maualuga o le voluma galue o le 6.3 V. E le gata i lea, o nei afifi e matua laiti lava ma mana'omia ni meafaigaluega fa'apitoa e fa'atautaia ai, fa'atapula'aina lo latou fa'ataga lautele.
Mo inductors, o le tala e fai si taufaasese. O le inductance o se uʻamea saʻo o loʻo tuʻuina mai e, lea o le N o le numera o liliu, A o le vaega faʻasolosolo o le uʻamea, l o lona umi, ma μ o le mea tumau (permeability) .Afai e faʻaititia uma i le afa, o le inductance o le a faʻaititia foi i le afa. Ae ui i lea, o le tetee o le uaea e tumau pea: e mafua ona o le umi ma le vaeluaga o le uaea ua faʻaititia i se kuata o lona tau muamua.O lona uiga e te iʻu i le tetee tutusa i le afa o le inductance, o lea e te afa le tulaga lelei (Q) o le coil.
Le fa'atauva'a fa'atauva'a fa'atauva'a tu'ufa'atasi inductor fa'aaogaina le inisi tele 01005 (0.4 mm x 0.2 mm) .O nei e maualuga e pei o le 56 nH ma e i ai le tete'e o ni nai ohms.Inductors i se ultra-small metric 0201 afifi na tatalaina i le 2014, ae. e foliga mai e leʻi faʻafeiloaia lava i latou i le maketi.
O tapulaʻa faʻaletino o inductors ua foia e ala i le faʻaaogaina o se mea e taʻua o le inductance malosi, lea e mafai ona matauina i coils e faia i le graphene.Ae e ui lava i lea, afai e mafai ona gaosia i se auala faʻapisinisi, e mafai ona faʻateleina i le 50%. e le mafai ona miniaturized lelei le coil.Ae ui i lea, afai o lau matagaluega o loʻo galue i luga o laina maualuga, e le o se faʻafitauli. Afai o lau faailo o loʻo i totonu o le GHz, o nai nH coils e masani lava ona lava.
O lenei mea e aumaia ai i tatou i se isi mea na faʻaitiitiina i le seneturi talu ai ae atonu e te le matauina vave: o le galu o loʻo matou faʻaogaina mo fesoʻotaʻiga. O faʻasalalauga muamua i luga o le leitio na faʻaogaina ai le faʻaogaina o le AM ​​peau e tusa ma le 1 MHz ma le umi o le galu e tusa ma le 300 mita. O le alaleo alaleo FM e totonugalemu i le 100 MHz po o le 3 mita na lauiloa i le vaitau o le 1960, ma o aso nei e masani ona matou faʻaogaina fesoʻotaʻiga 4G i le 1 poʻo le 2 GHz (tusa ma le 20 cm).E mafua ona o le fa'aitiitiga ua maua ai a tatou leitio taugofie, fa'alagolago ma fa'asao le malosi o lo'o galue i luga o nei laina.
Ole umi ole galu e mafai ona faʻaitiitia ai antenna ona o lo latou tele e fesoʻotaʻi saʻo i le tele o taimi latou te manaʻomia e faʻasalalau pe maua. centimita le umi.O le mafuaaga lea o le tele o telefoni feaveai o loʻo iai pea FM receivers e manaʻomia ai oe e faʻapipiʻi taligalu aʻo leʻi faʻaaogaina: e manaʻomia e le leitio le faʻaogaina o le uaea o le taliga e fai ma antenna ina ia lava le malosi o faailo mai na galu e tasi le mita le umi.
E tusa ai ma le taʻavale e fesoʻotaʻi ma a tatou antenna miniature, pe a laʻititi, e faigofie lava ona fai. E le gata ona o le transistors ua televave, ae ona o aʻafiaga o laina eletise e le toe avea ma faʻafitauli. I se faapuupuuga, pe a umi le umi. o se uaea e sili atu i le tasi vaesefulu o le galu, e tatau ona e mafaufau i le suiga o le vaega i lona umi pe a mamanuina le taamilosaga. I le 2.4 GHz, o lona uiga e na o le tasi le senitimita o le uaea na afaina ai lau taamilosaga;afai e te faʻapipiʻi faʻatasi vaega tuʻufaʻatasia, e tiga le ulu, ae afai e te tuʻuina atu le taamilosaga i ni nai sikuea mita, e le o se faʻafitauli.
O le vavalo o le faʻaumatia o le Tulafono a Moore, poʻo le faʻaalia o nei valoʻaga e sese i lea taimi ma lea taimi, ua avea ma autu faifaipea i tusitala faasaienisi ma tekinolosi. o le taʻaloga, faʻaauau pea ona faʻapipiʻi atili foliga i sikuea micrometer, ma fuafua e faʻafeiloaʻi le tele o augatupulaga o meataalo faʻaleleia i le lumanaʻi. faaauau.
Ae ui i lea, mo vaega tuʻufaʻatasia, e foliga mai ua tatou oʻo i se tapulaʻa masani: o le faʻaititia o latou e le faʻaleleia ai a latou faʻatinoga, ma o vaega laiti o loʻo avanoa nei e laʻititi nai lo le tele o faʻaoga e manaʻomia. ae afai e iai le Tulafono a Moore, matou te fiafia e vaʻai pe o le a le tele e mafai e le tagata e toʻatasi ona tuleia le luʻitau SMD solder.
Na ou manaʻo lava e ave se ata o le PTH resistor na ou faʻaaogaina i le 1970s, ma tuʻu se SMD resistor i luga, e pei lava o loʻo ou fesuiaʻi i totonu / fafo i le taimi nei. oloa faaeletonika) o le a le tele o suiga, e aofia ai ma le mafai ona ou vaai i vaega o laʻu galuega, (a o faasolo ina leaga laʻu vaai, ua atili leaga oʻu lima Tetete).
Ou te fiafia e fai atu, pe faʻatasi pe leai. Ou te matua 'inoʻino i le "faʻaleleia, faʻaleleia atili."O nisi taimi e lelei lau fa'atulagaina, ae e le mafai ona e toe maua ni vaega.O le a le mea lena?
"O le mea moni o loʻo tumau pea o kamupani e tolu Intel, Samsung ma TSMC o loʻo tauva pea i le pito i luma o lenei taʻaloga, o loʻo faʻapipiʻiina pea le tele o foliga ile sikuea micrometer,"
O vaega faaeletonika e tetele ma taugata. I le 1971, o le averesi o le aiga sa na o ni nai leitio, o se laau pese ma se TV. E oo atu i le 1976, o komepiuta, calculators, uati numera ma uati na maua, e laiti ma taugofie mo tagata faatau.
O nisi miniaturization e sau mai le mamanu.Operational amplifiers faʻatagaina le faʻaogaina o gyrators, lea e mafai ona suitulaga tele inductors i nisi tulaga.Active faamama foi aveesea inductors.
O vaega tetele e fa'aolaina ai isi mea: o le fa'aitiitiga o le ta'amilosaga, o lona uiga, taumafai e fa'aaoga vaega itiiti e fa'atino ai galuega fa'a matagaluega. I aso nei, tatou te le popole tele. E te manaʻomia se masini a le setete? Ave se mpu.etc.O vaega i aso nei e matua laiti lava, ae o loʻo i ai moni lava le tele o vaega i totonu. ausia le galuega lava e tasi nai lo se faagaioiina amplifier.Ae toe, miniaturization o le a tausia le faaaogaina o le power.It na o le mea fou ua alu i se isi itu.
Na e misia lava nisi o faʻamanuiaga sili / mafuaʻaga o le faʻaititia o le lapoʻa: faʻaitiʻitia pusa parasitics ma faʻateleina le puleaina o le eletise (e foliga mai e le faʻaogaina).
Mai se vaaiga faʻapitoa, o le taimi lava e oʻo atu ai le tele o foliga e uiga i le 0.25u, o le ae oʻo atu i le maualuga o le GHz, o le taimi lea e amata ai le tele o le SOP afifi e maua ai le tele o le aafiaga.
I le taimi nei, QFN / BGA afifi ua matua faʻaleleia i tulaga o faʻatinoga.E le gata i lea, a e fa'apipi'i le afifi fa'apenei, e te i'u i le *taua* sili atu le fa'aogaina o le vevela ma le pa'u fa'aalia.
E le gata i lea, o le Intel, Samsung, ma le TSMC o le a mautinoa lava le taua tele, ae atonu e sili atu le taua o le ASML i lenei lisi.
E le naʻo le faʻaitiitia o tau o le silicon e ala i le isi augatupulaga faʻagasologa o nodes.O isi mea, e pei o ato. Faʻapipiʻi laiti e manaʻomia ai mea laiti ma wcsp poʻo le itiiti ifo foi. Faʻapipiʻi laiti, PCB laiti poʻo modules, ma isi.
E masani ona ou vaʻai i nisi o oloa faʻamaumauga, lea e na o le pau lava le mea e ave ai le faʻaititia o tau.MHz/memory size e tutusa, SOC function and pin arrangement are same.E mafai ona tatou faʻaogaina tekonolosi fou e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le eletise (e masani lava e le o saoloto, o lea e tatau ona i ai ni tulaga fa'atauva'a e fa'atauaina e tagata fa'atau)
O se tasi o faʻamanuiaga o vaega tetele o le mea faʻapipiʻi faʻamalosi. O le tele o transistors laiti e sili atu ona aʻafia i aʻafiaga o ave o le cosmic, i lenei tulaga taua.
Ou te leʻi vaʻai i se mafuaʻaga tele mo le faʻateleina o le saoasaoa. O le saoasaoa o le faailo e tusa ma le 8 inisi i le nanosecond. O lea naʻo le faʻaitiitia o le tele, e mafai ai ona maua vave tupe meataalo.
Atonu e te manaʻo e siaki lau lava matematika e ala i le faʻatusatusaina o le eseesega o le tuai o le faʻasalalau ona o suiga o afifi ma faʻaititia o taamilosaga (1/frequency). se mea fa'ata'amilosaga.
E tasi le mea ou te manaʻo e faʻaopopo o le tele o ICs, aemaise lava mamanu tuai ma analog chips, e le o faʻaititia moni, a itiiti ifo i totonu. avanoa avanoa i totonu, e le ona o transistors ma isi ua laiti.
I le faaopoopo atu i le faʻafitauli o le faia o le robot saʻo lelei e faʻatautaia ai vaega laiti i luga o le saosaoa o piki-ma-nofoaga talosaga, o le isi mataupu o loʻo faʻatuatuaina le uʻuina o vaega laiti. Aemaise lava pe a e manaʻomia pea vaega tetele ona o mana / mana manaʻomia. Faʻaaogaina faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻapitoa, laʻasaga faʻapitoa faʻapipiʻi faʻapipiʻi mamanu (faʻaaoga se vaega itiiti o le faʻapipiʻi faʻapipiʻi pe a manaʻomia, ae o loʻo tuʻuina pea lava le faʻapipiʻi solder mo vaega tetele) na amata ona taugata tele. O le tulaga o le laupapa ua na o se auala taugata ma mafai. I lenei taimi, e mafai ona sili atu le tuʻufaʻatasia i le silicon wafer level ma faʻafaigofie le numera o vaega tuʻufaʻatasia i se tulaga maualalo.
O le a e vaʻai i lenei mea i luga o lau telefoni. Around 1995, na ou faʻatauina ni telefoni feaveaʻi i le faletaavale faʻatau mo ni nai tala taʻitasi. O le tele o ICs e ala i-pu. Malamalama PPU ma NE570 compander, IC tele toe faʻaaogaina.
Ona ou iʻu ai lea i nisi o telefoni feaveaʻi faʻafouina. E itiiti lava vaega ma toetoe lava leai se mea e masani ai.I se numera laʻititi o ICs, e le gata o le maualuga e maualuga atu, ae o se mamanu fou (vaʻai SDR) ua faʻaaogaina, lea e faʻaumatia ai le tele o o vaega tu'ufa'atasi sa mana'omia muamua.
> (Fa'aoga se vaega itiiti o le solder paste pe a mana'omia, ae ia lava lava le solder paste mo vaega tetele)
Ei, na ou vaai faalemafaufau i le mamanu "3D/Wave" e foia ai lenei faafitauli: manifinifi i le mea o loʻo i ai vaega laiti, ma sili atu le mafiafia i le mea o loʻo i ai le eletise.
I aso nei, o vaega SMT e laʻititi tele, e mafai ona e faʻaogaina vaega faʻapitoa moni (e le o 74xx ma isi lapisi) e mamanuina ai lau lava PPU ma lolomi i luga o le PCB.Sprinkle i le LED, e mafai ona e vaʻaia o loʻo galue i le taimi moni.
I le aluga o tausaga, e mautinoa lava ou te talisapaia le televave o le atinaʻeina o vaega lavelave ma laiti. Latou te tuʻuina atu le alualu i luma tele, ae i le taimi lava e tasi latou te faʻaopoopoina se tulaga fou o le lavelave i le faagasologa o le faʻataʻitaʻiga o le prototyping.
Le fetuutuunai ma simulation saoasaoa o taamilosaga analog e sili atu le vave nai lo le mea e te faia i totonu o le falesuesue.A o tulai mai le tele o taamilosaga faafuainumera, avea le PCB ma se vaega o le faapotopotoga.Mo se faataitaiga, aafiaga laina felauaiga, propagation faatuai.Prototyping o so o se tipi- e sili ona lelei le fa'aalu o le fa'amae'aina o le mamanu, nai lo le faia o suiga ile falesu'esu'e.
Ae mo mea e fiafia i ai, evaluation.Circuit boards ma modules o se fofo i le faʻaitiitia o vaega ma faʻataʻitaʻiga muamua.
O lenei mea e mafai ona leiloa mea "fiafia", ae ou te manatu o le faʻaaogaina o lau poloketi e galue mo le taimi muamua atonu e sili atu ona anoa ona o galuega poʻo mea e fiafia i ai.
Sa ou faaliliuina nisi o mamanu mai totonu o le pu i le SMD. Faia oloa taugofie, ae e le malie le fausiaina o faʻataʻitaʻiga i le lima. Tasi se mea sese laitiiti: "nofoaga tutusa" e tatau ona faitauina o le "papaleti tutusa".
Leai. A uma ona manumalo se faiga, o le a le mautonu tagata suʻesuʻe suʻesuʻe i ana sailiga. O ai na te iloa, atonu i le 23rd seneturi, o le a faʻaaogaina e le Planetary Alliance se faiga fou ...
E le mafai ona ou ioe atili. O le a le tele o le 0603? O le mea moni, o le tausia o le 0603 e pei o le imperial size ma "valaau" le 0603 metric size 0604 (poʻo le 0602) e le faigata tele, e tusa lava pe le saʻo faʻapitoa (ie: lapopo'a fa'atusatusa moni-ae le o lena auala)Faʻasaʻo), ae o le mea sili o le a iloa e tagata uma le tekinolosi o loʻo e talanoa ai (metric / imperial)!
"I le tulaga lautele, o vaega passive e pei o resistors, capacitors, ma inductors o le a le lelei pe afai e te faʻaititia."


Taimi meli: Tes-31-2021