124

tala fou

O le a le mea e tupu pe a e tu'u inductors ma capacitors i totonu o le matagaluega?O se mea manaia-ma e matua taua lava.
E mafai ona e faia le tele o ituaiga eseese o inductors, ae o le ituaiga sili ona taatele o le cylindrical coil-se solenoid.
A oʻo i le taimi nei e ui atu i le matasele muamua, e faʻatupuina ai se maneta e ui atu i isi matasele. Seʻi vagana ua suia le amplitude, o le a leai se aafiaga o le maneta. o lenei eletise eletise e maua ai se suiga i le eletise e pei o se maa.
Ma le mea mulimuli, o loʻo i ai se matou masini e iai se eseesega e mafai ona faʻatusatusa i le taimi o le suiga o le taimi nei (ona o le taimi nei e faʻatupuina ai se maneta).
E lua mea e faʻasino i lenei faʻatusatusaga. Muamua, L o le inductance. E naʻo le faʻalagolago i le geometry o le solenoid (poʻo le a lava le foliga o loʻo ia te oe), ma o lona tau e fuaina i le foliga o Henry. Lona lua, o loʻo i ai se toesea. fa'ailoga.O lona uiga o le suiga i le gafatia i luga o le inductor e fa'afeagai ma le suiga i le taimi nei.
E faʻafefea ona amio le inductance i le matagaluega? Afai e iai sau taimi faifaipea, ona leai lea o se suiga (saʻo saʻo), o lea e leai se eseesega faʻalavelave i luga o le inductor-e galue e peiseai e le o iai. o le taimi nei maualuga-alave (AC circuit), o le ai ai se eseesega gafatia tele i luga o le inductor.
E faʻapea foʻi, e tele faʻasalalauga eseese o capacitors.O le foliga sili ona faigofie e faʻaogaina ai le lua paʻu faʻataʻitaʻiga tutusa, e taʻitasi ma se totogi (ae o le totogi upega e leai).
O le moliaga i luga o nei papatusi e fatuina ai se eletise eletise i totonu o le capacitor. Ona o le eletise, o le eletise eletise i le va o papatusi e tatau foi ona suia. O le taua o lenei eseesega gafatia e faalagolago i le tele o le tau. O le eseesega gafatia i luga o le capacitor e mafai ona avea tusia e faapea:
O le C o le tau o le capacitance i farads-e faʻalagolago foi i le faʻatulagaina faaletino o le masini.
Afai o loʻo i ai le taimi nei i totonu o le capacitor, o le tau o le tau i luga o le laupapa o le a suia. e pei o se matagaluega tatala, ma le capacitor voltage o le a tutusa ma le maa voltage (poʻo le sapalai o le eletise). Afai e iai sau taimi maualuga, o le a faʻaopoopoina le totogi ma aveese mai papatusi i le capacitor, ma e aunoa ma se totogi. fa'aputuga, o le capacitor o le a amio e pei e le o iai.
Faapea tatou te amata i se capacitor ua molia ma faʻafesoʻotaʻi i se inductor (e leai se tetee i le matagaluega ona o loʻo ou faʻaogaina uaea faaletino atoatoa). le ata lenei.
O le mea lea o loʻo tupu. Muamua, e leai se taimi (ona o le ki o loʻo tatala). O le taimi lava e tapunia ai le ki, o le ai ai le taimi nei, e aunoa ma se tetee, o le a oso i le le gata i lea, ae ui i lea, o lenei faʻaopoopoga tele i le taimi nei o lona uiga le gafatia e gaosia i luga o le inductor o le a suia. I se taimi, o le suiga gafatia i luga o le inductor o le a sili atu nai lo le suiga i luga o le capacitor (ona o le capacitor e leiloa le tau ao tafe le taimi nei), ona toe faʻafoʻi lea o le taimi nei ma toe faʻaleleia le capacitor. .O lenei faiga o le a faaauau pea ona toe fai-ona e leai se tetee.
E taʻua o le LC circuit ona o loʻo i ai se inductor (L) ma se capacitor (C) -Ou te manatu o lenei mea e manino. O le suiga talafeagai i le taamilosaga atoa e tatau ona zero (ona o se taamilosaga) ina ia mafai ona ou tusia:
O loʻo suia uma Q ma aʻu i le taimi. E iai se fesoʻotaʻiga i le va o Q ma aʻu ona o le taimi nei o le taimi o le suiga o le tau e tuʻu ai le capacitor.
O lea la ua ia te a'u se fa'avasegaga lona lua o fa'avasegaga fa'avasegaga o tau fesuia'iga.E le'o se fa'atusatusaga faigata lea e fo'ia-o le mea moni, e mafai ona ou mateina se fofo.
E toetoe lava tutusa lenei ma le fofo mo le tele i luga o le tautotogo (sei vagana ai i lenei tulaga, ua suia le tulaga, ae le o le moliaga). foia lenei faafitauli. Sei ou amata i tulaga taua nei:
Ina ia foia lenei faafitauli i le numera, o le a ou talepeina le faafitauli i ni laasaga laiti. I taimi taitasi laasaga, o le a ou:
Ou te manatu e manaia tele lenei mea. E sili atu, e mafai ona e fuaina le vaitaimi o le oscillation o le taamilosaga (faʻaaoga le kiore e faʻafefe ma suʻe le tau o le taimi), ona faʻaaoga lea o le auala lenei e faʻatusatusa ai ma le faʻamoemoega faʻavavevave:
Ioe, e mafai ona e suia nisi o mea o loʻo i totonu o le polokalame ma vaʻai poʻo le a le mea e tupu - alu i luma, e te le faʻaumatia se mea tumau.
O le faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga e le talafeagai. O taʻaloga moni (aemaise lava uaea uumi i inductors) e iai le tetee. Afai ou te manaʻo e faʻaaofia lenei tetee i laʻu faʻataʻitaʻiga, o le matagaluega o le a pei o lenei:
Lenei o le a suia le voltage matasua equation.There o le a avea nei foi ma se faaupuga mo le pa'ū gafatia i luga o le tetee.
E mafai ona ou toe faʻaogaina le fesoʻotaʻiga i le va o le totogi ma le taimi nei e maua ai le faʻatusatusaga o loʻo i lalo:
A maeʻa ona faʻaopoopoina se tetee, o le a avea lenei mea ma se faʻatusatusaga sili atu ona faigata, ma e le mafai ona na o le "mateina" o se fofo. Ae ui i lea, e le tatau ona faigata tele le suia o le faʻatusatusaga o loʻo i luga e foia ai lenei faafitauli. O le mea moni, na o le pau lava le suiga. o le laina lea e faʻatatauina le faʻasologa lona lua o le totogi. Na ou faʻaopoopoina se faaupuga iina e faʻamatala ai le tetee (ae le o le faʻatonuga muamua). Faʻaaogaina o le 3 ohm resistor, ou te maua le iʻuga o loʻo mulimuli mai (toe fetaomi le ki taʻalo e tamoe ai).
Ioe, e mafai foi ona e suia le tau o le C ma le L, ae ia faʻaeteete. Afai e maualalo tele, o le tele o taimi o le a maualuga tele ma e te manaʻomia le suia o le laʻasaga o le taimi i se tau laʻititi.
A e faia se faʻataʻitaʻiga (e ala i auʻiliʻiliga poʻo metotia numera), o nisi taimi e te le iloa moni pe faʻamaonia pe faʻamaonia atoa.O se tasi o auala e faʻataʻitaʻi ai le faʻataʻitaʻiga o le faʻatusatusaina lea ma faʻamatalaga moni.Seʻi tatou faia lenei mea.O laʻu lea faatulagaga.
O le auala lea e galue ai. Muamua, sa ou faʻaogaina maa D-ituaiga e tolu e faʻapipiʻi ai capacitors. E mafai ona ou iloa pe a toetoe a atoa le capacitor e ala i le tilotilo i le voltage i luga o le capacitor.Next, motusia le maa ona tapuni lea o le ki i. lafoaia le capacitor e ala i le inductor.The tetee na o se vaega o le uaea-Ou te le maua se tetee ese.
Sa ou taumafai i le tele o tuufaatasiga eseese o capacitors ma inductors, ma iu ai ina maua se galuega. I lenei tulaga, sa ou faaaogaina se capacitor 5 μF ma se transformer tuai foliga leaga e pei o loʻu inductor (e le o faaalia i luga). Ou te le o mautinoa e uiga i le taua o o le inductance, o lea na o loʻu fuaina o le tulimanu tulimanu ma faʻaaoga laʻu tau capacitance iloa e foia mo le 13.6 Henry's inductance. Mo le tetee, sa ou taumafai e fua lenei tau i se ohmmeter, ae o le faʻaaogaina o se tau o le 715 ohms i laʻu faʻataʻitaʻiga na foliga mai e aoga. sili.
O le kalafi lea o laʻu faʻataʻitaʻiga numera ma le fuaina o le voltage i le taamilosaga moni (Na ou faʻaaogaina se suʻega voltage eseese a Vernier e maua ai le voltage o se galuega o le taimi).
E le o se mea e fetaui lelei-ae e latalata lava ia te aʻu. E manino lava, e mafai ona ou fetuutuunai faʻamaufaʻailoga e sili atu ona fetaui lelei, ae ou te manatu o lenei mea e faʻaalia ai e le valea laʻu faʻataʻitaʻiga.
O le uiga autu o lenei LRC circuit o loʻo i ai ni ala masani e faʻalagolago i tau o le L ma le C. Faʻapea na ou faia se mea ese. Ae faʻafefea pe a ou faʻafesoʻotaʻi se puna eletise oscillating i lenei LRC circuit? I lenei tulaga, o le aupito maualuga le taimi nei i le matagaluega e faalagolago i luga o le taimi o le oscillating punavai voltage.Pe a tutusa le tele o le puna voltage ma le LC matagaluega, o le ae mauaina le maualuga o le taimi nei.
O se paipa ma alumini pepa o se capacitor, ma o se paipa ma se uaea o se inductor.Together with (diode and earpiece) o nei mea o se leitio tioata.Ioe, na ou tuu faatasi ma ni sapalai faigofie (Na ou mulimuli i faatonuga i lenei YouTube vitio).O le manatu autu o le fetuutuunai o tau o capacitors ma inductors e "tune" i se leitio faʻapitoa. E le mafai ona ou faʻaogaina lelei-ou te le manatu o loʻo i ai ni leitio AM lelei (po o lo'u inductor ua malepelepe). Ae ui i lea, na ou iloa o lenei pusa tioata tioata e sili atu ona lelei.
Na ou mauaina se alaleo e tau le mafai ona ou faalogoina, o lea ou te manatu ai atonu e le lava le lelei o laʻu leitio na faia e maua ai se alaleo. Ae o le a tonu le galue o lenei RLC resonant circuit, ma e faapefea ona e maua mai ai le faailo leo?Atonu O le a ou fa'asaoina i se fa'asalalauga i le lumana'i.
© 2021 Condé Nast. aia tatau uma.E ala i le faʻaogaina o lenei upega tafaʻilagi, e te talia ai la matou maliega faʻaoga ma faiga faʻavae ma faʻamatalaga kuki, faʻapea foʻi ma au aia tatau a Kalefonia. fa'atauga mai oloa fa'atau mai i la matou 'upega tafa'ilagi.A aunoa ma le fa'atagaga tusitusia muamua a Condé Nast, o mea o lo'o i luga o lenei 'upega tafa'ilagi e le mafai ona kopiina, tufatufaina, fa'asalalau, fa'apolopolo po'o seisi fa'aoga. Filifiliga fa'asalalauga


Taimi meli: Tes-23-2021