124

tala fou

Capacitors o se tasi lea o vaega e masani ona faʻaaogaina i luga o laupapa matagaluega. A o faʻateleina le numera o masini eletise (mai telefoni feʻaveaʻi i taʻavale), e faʻapea foʻi le manaʻoga mo capacitors. i vaega pasi, ma capacitors ua le lava sapalai1.
Talanoaga i le autu o capacitors e mafai ona faigofie ona liliu i se tusi po o se lomifefiloi.Muamua, e eseese ituaiga o capacitors, e pei o electrolytic capacitors, ata tifaga capacitors, ceramic capacitors ma isi. Ona, i le ituaiga lava e tasi, e eseese. mea dielectric.O loo i ai foi vasega eseese.A o le fausaga faaletino, e lua-terminal ma tolu-terminal capacitor type.There foi se ituaiga capacitor X2Y, lea e moni lava o se pea Y capacitors encapsulated i one.What e uiga i supercapacitors ?O le mea moni, afai e te nofo i lalo ma amata faitau taʻiala filifilia capacitor mai kamupani tetele, e faigofie ona e faʻaaluina le aso!
Talu ai o lenei tusiga e uiga i mea faʻavae, o le a ou faʻaogaina se auala ese e pei ona masani ai. E pei ona taʻua muamua, e mafai ona faigofie ona maua taʻiala filifilia o le capacitor i luga o le upega tafaʻilagi a le aufaipisinisi 3 ma le 4, ma e masani ona taliina e inisinia fanua le tele o fesili e uiga i capacitors.I lenei tusiga, O le a ou le toe faia le mea e mafai ona e mauaina i luga o le Initaneti, ae o le a faʻaalia pe faʻafefea ona filifili ma faʻaogaina capacitors e ala i faʻataʻitaʻiga faʻatino.O nisi vaega e le o lauiloa o le filifilia o le capacitor, e pei o le faʻaleagaina o le capacitance, o le a ufiufi foi. A uma ona faitau lenei tusiga, oe e tatau ona i ai se malamalama lelei i le faaaogaina o capacitors.
I tausaga ua mavae, a o ou faigaluega i se kamupani na faia meafaigaluega faaeletonika, sa i ai sa matou fesili faatalanoaga mo se inisinia eletise eletise. capacitor?”ma "O le a le aoga o le capacitor ceramic i tafatafa o le pu?"Matou te faʻamoemoe o le tali saʻo o le DC pasi capacitor Faʻaaogaina mo le teuina o le malosi, capacitors sima e faʻaaogaina mo le faʻamamaina.
O le tali "saʻo" matou te sailia e faʻaalia moni lava o tagata uma i luga o le au mamanu e vaʻavaʻai i capacitors mai se vaʻaiga faʻapitoa, ae le o se vaaiga o le fanua. i ni nai MHz), e masani ona mafai e le manatu o le matagaluega ona faamatalaina lelei le faafitauli. E mafua ona o le maualalo o alalaupapa, o le faailo e masani lava i le eseesega mode.Using manatu matagaluega, e mafai ona tatou vaai i le capacitor faaalia i le Ata 1, lea o le tetee faasologa tutusa ( ESR) ma fa'asologa fa'asologa tutusa (ESL) faia le impedance o le capacitor suia i taimi.
O lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamatalaina atoatoa ai le faʻatinoga o le matagaluega pe a fesuiaʻi lemu le matagaluega. Ae ui i lea, a o faʻateleina le faʻateleina, o mea e sili atu ma sili atu ona faigata. I se taimi, o le vaega e amata ona faʻaalia le leai o se laina. e iai ona tapulaa.
I aso nei, afai e fesiligia aʻu i le fesili faatalanoaga lava e tasi, o le a ou ofuina laʻu matatioata mataʻituina manatu o fanua ma fai mai o ituaiga uma e lua o masini e teu ai le malosi. O le eseesega e mafai e le eletise eletise ona teuina le tele o le malosi nai lo capacitors sima. , capacitors ceramic e mafai ona faʻasalalau vave le malosi.O loʻo faʻamatalaina ai le mafuaʻaga e manaʻomia ai ona tuʻu i tafatafa o le pu, ona o le vaʻa e maualuga atu le faʻaogaina o taimi ma le saoasaoa o le fesuiaiga pe a faʻatusatusa i le eletise autu.
Mai lenei vaaiga, e mafai ona na ona tatou faauigaina tulaga lua faatinoga mo capacitors.One o le a le tele o le malosi e mafai ona teuina e le capacitor, ma le isi o le saoasaoa lea e mafai ona transferred.Both uma i luga o le auala gaosiga o le capacitor, le mea dielectric, le sootaga ma le capacitor, ma isi.
Pe a tapunia le ki i totonu o le taamilosaga (vaai i le Ata 2), o loʻo faʻaalia ai e manaʻomia e le uta le malosi mai le puna o le eletise. le saoasaoa o le malamalama i mea FR4), e manaʻomia le taimi e faʻafeiloaʻi ai le malosi. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave i le va o le puna ma le laina eletise ma le uta. malaga taamilo5, o le mea lea pe a vave ona sui le ki, tatou te iloa le tuai ma tatagi i le fesuiaiga o galu.
Ata 2: E mana'omia le taimi mo le malosi e fa'asalalau ai i le vanimonimo;le fetaui o le impedance e mafua ai le tele o malaga taamilo o le faʻaliliuina o le malosi.
O le mea moni o le fesiitaiga o le malosi e alu ai le taimi ma le tele o malaga taamilo e taʻu mai ia i tatou e tatau ona tatou suʻeina le puna malosi e latalata i le uta pe a mafai, ma e manaʻomia ona tatou sailia se auala e faʻafeiloaʻi vave ai le malosi. mamao i le va o le uta, ki ma capacitor.O le mulimuli e ausia e ala i le aoina o se vaega o capacitors ma le impedance itiiti.
O loʻo faʻamatalaina foi e le Field theory mea e mafua ai le pisa masani masani. I se faapuupuuga, o le pisa masani masani e tupu pe a le ausia le manaʻoga malosi o le uta i le taimi o le fesuiaiga. ole laasaga ole manaoga.O le avanoa i le va o le uta ma taʻavale lata ane o le mea lea tatou te taʻua o le parasitic / mutual capacitance (silasila i le Ata 2).
Matou te faʻaogaina faʻataʻitaʻiga o loʻo i lalo e faʻaalia ai pe faʻapefea ona faʻaogaina capacitors electrolytic, multilayer ceramic capacitors (MLCC), ma ata tifaga.
capacitors Electrolytic e masani ona faʻaaogaina i le DC soʻotaga e avea ma punaoa autu malosi. O le filifiliga o le eletise eletise e masani ona faʻalagolago i:
Mo le faatinoga o le EMC, o uiga sili ona taua o le capacitors o le impedance ma uiga masani.Low-aveave emissions e faalagolago i taimi uma i le faatinoga o le DC sootaga capacitor.
O le faʻalavelave o le fesoʻotaʻiga DC e faʻalagolago e le gata i le ESR ma le ESL o le capacitor, ae faʻapea foʻi i luga o le vaega o le matasele vevela, e pei ona faʻaalia i le Ata 3. O le tele o le faʻaogaina o le vevela o lona uiga e umi se taimi e faʻafeiloaʻi ai le malosi, o lea o le faatinoga. o le a aafia.
O se la'asaga i lalo DC-DC converter na fausia e fa'amaonia ai lenei mea.O le fa'ata'ita'iga fa'ata'ita'iga fa'ata'ita'iga EMC fa'aalia i le Ata 4 o lo'o fa'atinoina ai se fa'ata'ita'iga fa'aoso i le va o le 150kHz ma le 108MHz.
E taua le mautinoa o le capacitors o loʻo faʻaaogaina i lenei mataupu suʻesuʻega e mai le kamupani lava e tasi e aloese ai mai eseesega i uiga faʻalavelave. Pe a faʻapipiʻiina le capacitor i luga o le PCB, ia mautinoa e leai ni taʻitaʻi umi, aua o lenei mea o le a faʻateleina ai le ESL o le capacitor. Ata 5 o loʻo faʻaalia ai faʻasalalauga e tolu.
O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o nei faʻasalalauga e tolu o loʻo faʻaalia i le Ata 6. E mafai ona iloa, pe a faʻatusatusa i le 680 µF capacitor e tasi, o le lua 330 μF capacitors e ausia ai le faʻaitiitia o le pisa o le 6 dB i luga o le lautele lautele laina.
Mai le manatu o le matagaluega, e mafai ona fai mai e ala i le faʻafesoʻotaʻi o capacitors e lua i le tutusa, o le ESL ma le ESR e afa. , faʻaitiitia lelei le faʻaitiitia o le taimi e faʻasalalau ai le malosi. Peitaʻi, i luga o laina maualuga, o le eseesega i le va o le lua 330 μF capacitors ma le tasi 680 μF capacitor o le a faʻaitiitia. le ki, matou te faʻaitiitia le taimi e faʻafeiloaʻi ai le malosi, lea e faʻapupulaina lelei ai le tali laʻasaga o le capacitor.
O le taunuuga e taʻu mai ia i tatou se lesona taua tele.O le faʻateleina o le capacitance o se tasi capacitor o le a masani ona le lagolagoina le laasaga manaʻomia mo le tele o le malosi.Afai e mafai, faʻaaoga nisi vaega capacitive laiti.E tele mafuaaga lelei mo lenei.O le muamua o le tau.Generally tautala, mo le lapoa afifi tutusa, o le tau o se capacitor faateleina exponentially ma le capacitance value.Using se tasi capacitor atonu e sili atu le taugata nai lo le faaaogaina o le tele o capacitors laiti.O le mafuaaga lona lua o le size.The vaega faatapulaaina i mamanu oloa e masani lava o le maualuga. o vaega.Mo capacitors tele-mafai, o le maualuga e masani ona tele tele mo le mamanu oloa.O le mafuaaga lona tolu o le faatinoga o le EMC na matou vaaia i le mataupu suʻesuʻe.
O le isi mea e tatau ona mafaufau i ai pe a faʻaaogaina se eletise eletise o le a e faʻafesoʻotaʻi lua capacitors i le faasologa e faʻasoa le voltage, o le ae manaʻomia se faʻasaga paleni 6.
E pei ona taʻua muamua, o capacitors ceramic o ni masini laiti e mafai ona vave maua le malosi. E masani ona fesiligia aʻu i le fesili "O le a le tele o le capacitor ou te manaʻomia?" O le tali i lenei fesili e faapea mo capacitors sima, o le tau capacitance e le tatau ona taua. O le iloiloga taua iinei o le fuafuaina lea pe o le a le tele o le saoasaoa o le fesiitaiga o le malosi e lava mo lau talosaga. Afai e le manuia le faʻaaogaina i le 100 MHz, ona avea lea o le capacitor ma le impedance laʻititi i le 100 MHz o se filifiliga lelei.
O le isi lea le malamalama o le MLCC. Ua ou vaʻai i inisinia e faʻaalu le tele o le malosi i le filifilia o capacitors sima ma le maualalo o le ESR ma le ESL aʻo leʻi faʻafesoʻotaʻi le capacitors i le RF reference point e ala i ni auala uumi. E taua le taʻua o le ESL o le MLCC e masani lava ona tele. maualalo ifo nai lo le feso'ota'iga inductance i luga o le laupapa.Connection inductance o lo'o avea pea ma parakalafa sili ona taua e a'afia ai le maualuga o le fa'alavelave fa'afuase'i o capacitors7 sima.
O le ata 7 o loʻo faʻaalia ai se faʻataʻitaʻiga leaga. Faʻailoga umi (0.5 inisi le umi) faʻafeiloaʻi le itiiti ifo i le 10nH inductance. O le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai o le impedance o le capacitor e sili atu le maualuga nai lo le mea na faʻamoemoeina i le taimi masani (50 MHz).
O se tasi o faʻafitauli i le MLCC o loʻo latou matele atu e faʻafeiloaʻi i le fausaga faʻapipiʻiina i luga o le laupapa.
E mafai ona e faʻaitiitia le resonance e ala i le filifilia o se vaega ma se ESR tele pe na o le tuʻuina o se faʻatauga laʻititi (e pei o le 1 ohm) i le faasologa ma se capacitor.O lenei ituaiga o metotia e faʻaaogaina ai vaega leiloa e taofiofia ai le faiga.O le isi auala o le faʻaaogaina lea o se isi capacitance. taua e siitia ai le resonance i se tulaga maualalo pe maualuga atu.
capacitors ata tifaga o loʻo faʻaaogaina i le tele o talosaga. O latou o le capacitors o filifiliga mo le maualuga-mana DC-DC converters ma o loʻo faʻaaogaina e pei o le EMI suppression filters i luga o laina eletise (AC ma DC) ma le faʻaogaina o le faʻaogaina masani. o se faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai nisi o manatu autu o le faʻaaogaina o capacitors ata.
Afai e tupu se fa'alavelave fa'afuase'i, e fesoasoani e fa'atapula'aina le maualuga o le mamafa o le volt i luga o le laina, o lea e masani ona fa'aoga i se fa'aputuga voluma le tumau (TVS) po'o le u'amea oxide varistor (MOV).
Atonu ua uma ona e iloa o nei mea uma, ae na e iloa o le capacitance tau o se capacitor X e mafai ona matua faaitiitia i tausaga o le faaaogaina? E moni lava lenei mea pe afai o le capacitor e faaaoga i se siosiomaga susu. Ua ou vaai i le tau capacitance o o le X capacitor na o le pa'ū i ni nai pasene o lona tau fa'atatau i totonu o le tausaga pe lua, o lea o le faiga na muai fuafuaina ma le X capacitor na leiloa uma le puipuiga e ono maua e le capacitor pito i luma.
O lea la, o le a le mea na tupu?E mafai ona tafe le ea susu i totonu o le capacitor, luga o le uaea ma le va o le pusa ma le epoxy potting compound.O le alumini metallization e mafai ona oxidized.Alumina o se insulator eletise lelei, lea faaitiitia capacitance.O se faafitauli lea capacitors ata uma o le a fetaiaʻi.O le mataupu o loʻo ou talanoa e uiga i le mafiafia ata.Taʻutaʻua ituaiga capacitor faʻaaogaina ata mafiafia, e mafua ai le tele o capacitors nai lo isi ituaiga.O le ata manifinifi e faʻaitiitia ai le malosi o le capacitor i le mamafa (voltage, current, or temperature), ma e le mafai ona faamaloloina o ia lava.
Afai o le X capacitor e le o fesoʻotaʻi tumau i le eletise, ona e le manaʻomia lea ona e popole. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se oloa o loʻo i ai se ki malosi i le va o le eletise ma le capacitor, atonu e sili atu le taua nai lo le ola, ma ona mafai lea ona e filifilia se capacitor thinner.
Ae peitai, afai o le capacitor e fesootai tumau i le puna o le eletise, e tatau ona matua faatuatuaina.O le oxidation o capacitors e le inevitable.If le capacitor epoxy mea e lelei lelei ma e le masani ona faʻaalia le capacitor i le vevela vevela, o le pa'ū i totonu. tau e tatau ona laititi.
I totonu o lenei tusiga, muamua faʻafeiloaʻi le manatu fanua manatu o capacitors. Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le auala e filifili ai ma faʻaoga le tele o ituaiga capacitor masani. Faamoemoe o lenei faʻamatalaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e malamalama ai i le matafaioi a le capacitors i le eletise ma le EMC mamanu sili atu.
O Dr. Min Zhang o le fa'avae ma le faufautua sili o le EMC o le Mach One Design Ltd, o se kamupani fa'ainisinia fa'a UK fa'apitoa i le fa'atalanoaga a le EMC, fa'afitauli ma a'oa'oga. O lona malamalama loloto i mea tau eletise, masini fa'akomepiuta, afi ma fa'atau oloa ua manuia. kamupani i le lalolagi atoa.
In Compliance o le puna autu lea o tala fou, faʻamatalaga, aʻoaʻoga ma musumusuga mo tagata tomai faʻainisinia eletise ma eletise.
Aerospace Automotive Feso'ota'iga Consumer Electronics Education Malosiaga ma Malosiaga Alamanuia Fa'amatalaga Tekonolosi Foma'i Militeri ma Puipuiga a le Atunu'u


Taimi meli: Ian-04-2022